Preview

Азық-түлікпен қамтамасыз ету жүйесінің тұрақтылығына қол жеткізу жолдары

https://doi.org/10.46666/2021-4.2708-9991.23

Толық мәтін:

Аннотация

Тақырыптың өзектілігі азық-түлік жүйелерінің тұрақтылығын қамтамасыз ету және сақтау қажеттілігімен байланысты. Автордың бұл мәселені шешуге деген көзқарасы оларға жеке макро- және микроэкономикалық факторлардың әсерін анықтау болып табылады.
Зерттеу пәні – халықты азық-түлікпен қамтамасыз ету жүйесі қалыптасатын және дамитын орта критерийлері мен жағдайларының жиынтығы.
Мақсаты – оның негізгі сегменттерінің динамикасын негіздеу және олардың тиімді жұмыс істеуіне кедергі келтіретін себептерді анықтау. Жұмыста келесі әдістер қолданылды – жалпы логикалық, салыстыру, синтез, ғылыми тәсіл.
Мақаланың нәтижелері ғылыми-теориялық сипатта болады және тереңірек зерттеулер жүргізу үшін негіз бола алады. Ғылыми үлес – дұрыс тамақтану рационын сақтауға бағытталған азық-түлік тауарларының тізбектерінің тұрақтылығына әсер ететін көрсеткіштерді жүйелеу. Ғылыми зерттеудің практикалық маңыздылығы азық-түлікпен қамтамасыз етудің тұрақтылығын арттыру үшін агроөнеркәсіптік кешенді жаңғырту бойынша ұсынылған ұсынымдарды мемлекеттік басқару органдарының пайдалануы болып табылады. Болашақта бұл бағытты мақалада көрсетілген факторлардың азық-түлікпен қамтамасыз етудің тұрақтылығына әсері туралы эмпирикалық зерттеулер жүргізу мүмкіндігі ретінде қарастыруға болады.
Қортындылар – азық-түлік жүйелері физиологиялық ғылыми негізделген нормаларға сәйкес азық-түліктің жеткілікті мөлшерінің болуы, сапалы және қауіпсіз өнімдердің экономикалық қолжетімділігі, оларды тұтыну принциптеріне негізделуі тиіс. Бұл проблеманы зерттеу көбінесе әлемдік азық-түлік қауіпсіздігіне, әртүрлі аймақтардың азық-түлік секторын дамытудағы теңгерімсіздіктің артуына бағытталған.

Автор туралы

Н. Б. Сыздыкбаева
І. Жансүгіров атындағы Жетісу университеті
Қазақстан

Сыздыкбаева Нургуль Байшариповна – негізгі автор; Ph.D докторанты; «Құқық және экономика» факультетінің аға оқытушысы

B00D8G8 І.Жансүгіров көш., 187а, Талдықорған қ. 



Әдебиет тізімі

1. Ананьев, М.А. Методика определения устойчивости региональной системы продовольственного обеспечения / М.А Ананьев, Р.Р. Конькова // Системное управление. - 2012. - № 4 (17). – С. 2-10.

2. Ананьев, М.А. Теоретические аспекты устойчивости системы продовольственного обеспечения / М.А. Ананьев, О.М. Ананьева //Системное управление. Электронное периодическое издание.– 2010.- № 4(9).–11 с.

3. Молдашев, А.Б. Проблемы устойчивого функционирования продовольственной системы Республики Казахстан / А.Б. Молдашев, Г.А Никитина // Проблемы агрорынка. – 2019. - № 2. – С. 11-19.

4. Молдашев, А.Б. Организационно-экономические меры по использованию преимуществ влияния ВТО на устойчивое и конкурентное развитие агропромышленного производства Казахстана: рекомендации / А.Б. Молдашев, Г.А., Никитина, А.Б., Ерасылова. – Алматы, 2017. - 40 с.

5. Galli, F. A transition towards sustainable food systems in Europe. Food policy blue print scoping study / F. Galli, E. Favilli, S. D’Amico, G. Brunori. – Pisa: Laboratorio di Studi Rurali Sismondi, 2018. – 82 p.

6. Allen, T. Modeling sustainable food systems / T. Allen, P. Prosperi // Environmental management. – 2016. - № 57(5). – P. 956-975.

7. Рябова, И.В. Оценка устойчивости сельскохозяйственного производства в территориальной системе продовольственной безопасности / И.В. Рябова // Вестник НГИЭИ. – 2016. - № 9. - С. 113-122.

8. Красильникова, Л.Е. Основные факторы развития агропромышленного комплекса / Л.Е. Красильникова, А.Н.Пыткин // Arsadministrandi. - 2014. – № 4. – С. 48-53.

9. Белоусов И.Н. Сбалансированная система показателей как элемент управления государственным сектором экономики / И.Н. Белоусов // Вестник Северо-Кавказского федерального университета. - 2016. - № 2(53). - С. 37-42.

10. Ерёменко О.В. Особенности и факторы устойчивого развития АПК / О.В. Ерёменко, Г.А Польская, М.М. Булгакова // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии. - 2014. - № 9. – С. 1-3.

11. Белоусов И.Н. Методология устойчивого развития предприятий АПК /И.Н. Белоусов// Вестник Северо-Кавказского федеального университета.-2017.-№4(61).-С.75-79.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Сыздыкбаева Н.Б. Азық-түлікпен қамтамасыз ету жүйесінің тұрақтылығына қол жеткізу жолдары. Аграрлық нарық проблемалары. 2021;4(4):208-218. https://doi.org/10.46666/2021-4.2708-9991.23

For citation:


Syzdykbayeva N. Ways to achieve sustainable food supply. Problems of AgriMarket. 2021;4(4):208-218. (In Russ.) https://doi.org/10.46666/2021-4.2708-9991.23

Қараулар: 371


ISSN 1817-728X (Print)
ISSN 2708-9991 (Online)