Preview

ORGANIC FARMING: CONCEPTUAL POSITION

https://doi.org/10.46666/2020.2708-9991.11

Abstract

The publication deals with the study of the issues of organic agriculture development in the context of several global crises: food, climate, financial, "pandemic" and Kazakhstan's capabilities in solving them. The author substantiates the need for a dynamic public strategy to achieve the goals of organic movement. The basic principles and criteria developed by international organizations and their relationship with the normative and legislative acts of the Republic of Kazakhstan are considered from the conceptual point of view. A brief review of the contribution of public and social organizations to the formation of organic movement in the country. The analysis of the current situation in the world and Kazakhstan is presented. The conceptual position is based on the paradigm of global greening of agriculture, when each country will strive to make the most of the available potential of land and soil resources for the transition to agricultural technologies that are safe for ecology, human health, flora and fauna. An overview of the views and judgments of foreign scientists on the role of organic agriculture in food supply of the planet's population, prospects and problems of its development is made. The parameters of the organic sector expansion in the short term have been conceptually determined according to three scenarios: pragmatic, optimal and realistic. The tasks and program measures to support organic sector are outlined. The author's recommendations can be used in the development of program for socio-economic development of agricultural economy until 2026, as well as methodological base for making managerial decisions at the republican and regional levels.

About the Authors

V. V. Grigoruk
Kazakh Research Institute of Economy of Agro-Industrial Complex and Rural Development
Kazakhstan


Y. V. Klimov
Kazakh Research Institute of Economy of Agro-Industrial Complex and Rural Development
Kazakhstan


References

1. The World of organic agriculture statistics and emerging trends [Electronic resource].- 2019.- URL: http:// www.shop.fibl.org/CHde/ mwdownloads/download/link/ id/1093/?ref=1 [In English] (date of access: 13.03.2020).

2. Продовольственная и сельскохозяйственная организация объединенных наций (FAO). Вспышка коронавирусной инфекции COVID-19 (вопросы и ответы) [Электронный ресурс].- 2020.- URL: http://www.fao.org/2019-ncov/q-and-a/impact-on-food-and-agriculture/ru/ (дата обращения: 22.07.2020).

3. Definition of Organic agriculture. IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements) [Electronic resource].-2008.- URL: http://www. ifoam.org/en/organicl and marks/ definition-organic-agriculture (date of access: 22.07.2020).

4. Commission Regulation (EC) No 889/2008 of 5 September 2008 laying down detailed rules for the implementation of Council Regulation (EC) No 834/2007 on organic production and labeling of organic products with regard to organic production, labeling and control. Current consolidated version: 07/01/2020 ELI [Electronic resource].- 2020. -URL: http://www.data.europa.eu/eli/reg/2008/ 889/oj (date of access: 30.07.2020).

5. Концепция развития органического сельскохозяйственного производства в Кыргызской Республике на 2017-2022 годы. Утверждена постановлением Правительства Кыргызской Республики от 2 августа 2017 года, № 459 [Электронный ресурс].-2017. - URL: http://www.cbd.minjust.gov.kg/act/view/ru- ru/100186 (дата обращения: 07.07.2020).

6. Шпак, А.П. Концепция развития органического сельского хозяйства в Республике Беларусь / А.П. Шпак, Ю.Н. Селюков, Л.С. Скоропанова. - Минск: Институт системных исследований в АПК НАН Беларуси, 2015.- 23с.

7. Rana, S.S. Concept of Organic Farming [Electronic resource].- 2018.-URL: http:// www. hillagric.ac.in/ edu/coa/agronomy/lect/agron-36 10/ Lecture-2-Concepts-of-Organic-Agriculture. pdf (date of access: 6.07.2020).

8. Указ Президента Республики Узбекистан «О дополнительных мерах по обеспечению соответствия показателей качества и безопасности сельскохозяйственной продукции международным стандартам» от 18 мая 2020 года, № УП-5995 [Электронный ресурс].- 2020. - URL: http:// www.review.uz/ru/post/ prinyata-koncepciya-razvitiya-proizvodstva-organicheskoy-prodovolstvennoy-produkcii (дата обращения: 04.08.20).

9. Концепция по переходу Республики Казахстан к «зеленой экономике». Утверждена Указом Президента Республики Казахстан от 30 мая 2013 года № 577 [Электронный ресурс].- 2013.- URL: http://www.greenkaz.org/ images/for_news/pdf/npa/koncepciya-po-perehodu.pdf (дата обращения: 29.07.2020).

10. Милованов,Є.В. Найкращі світові практики державної підтримки органічного сільськогосподарського виробництва та перспективи для України /Є.В. Милованов// Механізм регулювання економіки.- 2018.- № 1. - С. 14-31.

11. Послание Президента РК К.-Ж. Токаева народу Казахстана «Конструктивный общественный диалог - основа стабильности и процветания Казахстана» от 2 сентября 2019г. [Электронный ресурс].- 2019. -URL: http://www. www.akorda.kz/ru/addresses/addresses_of_president/poslanie-glavy-gosudarstva-kasym-zhomarta-tokaeva-narodu-kazahstana (дата обращения: 29.07.2020).

12. EU imports of organic agri-food products //Key developments in 2019 No 17 [Electronic resource].- June, 2020.- URL: http://www.ec. europa.eu/info/sites/info/ files/ food-farming-fisheries/ farming/documents/market-brief-organic-imports-june2020_en.pdf (date of access: 10.07.20).

13. Hazarika, S. Organic Farming: Reality and Concerns / S. Hazarika, Kumar Manoj, D.Thakuria, L.J. Bordoloi // Indian Journal of Hill Farming.- 2014.- 26(2).- P. 88-97.

14. FAO. The future of food and agriculture - Alternative pathways to 2050. Summary version. Rome. 60 pp. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO [Electronic resource].- 2018.- URL:http:// www.fao.org/3/CA1553EN/ca1553en.pdf (date of access: 13.01.2020).

15. Reganold J.P, Wachter J.M. Organic agriculture in the twenty-first century [Electronic resource].- 2016.- URL: http:// www.ncbi.nlm. nih.gov/ pubmed/27249193 (date of access: 17.09.2019).

16. Половина продуктов могут стать органическими без угрозы продовольственной безопасности [Электронный ресурс].- 2017. - URL: http://www. tass.ru/plus-one/4842383 (дата обращения: 26.06.2019).

17. Adrian Muller, Christian Schader, Nadia El-HageScialabba, Judith Brüggemann, Anne Isensee, Karl-Heinz Erb, Pete Smith, Peter Klocke, Florian Leiber, Matthias Stolze & UrsNiggli. Strategies for feeding the world more sustainably with organic agriculture [Electronic resource].- 2017. - URL: http:// www.fao.org/ fileadmin/templates/nr/sustainability_pathways/ docs/MullerEtAl_Nature Communications (date of access: 5.02.2020).

18. Первые уроки COVID-19: ЕС отказывается от химии в сельском хозяйстве [Элек- тронный ресурс].- 2020.- URL: http://www.zen. yandex.ru/media/rosng/pervye-uroki-covid19-es-otkazyvaetsia-ot-himii-v-selskom-hoziaistve-5ec515d728578621edfb2110/ (дата обращения 17.07.20).


Review

For citations:


Grigoruk V.V., Klimov Y.V. ORGANIC FARMING: CONCEPTUAL POSITION. Problems of AgriMarket. 2020;(3):88-101. (In Russ.) https://doi.org/10.46666/2020.2708-9991.11

Views: 2038


ISSN 1817-728X (Print)
ISSN 2708-9991 (Online)