Preview

Астықты қайта өңдеу өнімдерінің экспортын ұлғайту

https://doi.org/10.46666/2021-1-2708-9991.21

Толық мәтін:

Аннотация

Агроөнеркәсіптік кешенді дамытудың стратегиялық мақсаттарын іске асыруға ұн тарту-жарма өнеркәсібі өндірісі көлемінің айтарлықтай өсу әлеуеті, бәсекелестік артықшылықтар есебінен қол жеткізуге болады. Мақалада ұнның әр түрлері мен сұрыптарын тұрақты және теңгерімді алу үшін, наубайхана, кондитерлік және макарон салаларының қажеттіліктерін толық қанағаттандыру үшін жеткілікті отандық ұн тарту индустриясының шикізат резервтері қарастырылған. Барлық өндірістік қуаттарды жүктеу кезінде ұн шығарудың өндірістік көрсеткіштері ұсынылған, бұл экспортқа өткізу нарықтарын кеңейту мүмкіндігін айқындайды. Автор АӨК астық өнімі кіші кешенінің құрамына кіретін ұн-жарма өнеркәсібі қосылған құнды қалыптастыру тізбегінің буындарына қосылғанын, оның құрылымын жақсартатын, экспорттық мүмкіндіктерді кеңейтетін, ұлттық экономиканың бәсекеге қабілеттілігінің өсуіне ықпал ететін технологиялық байланысты сабақтас салалармен өзара іс-қимыл жасайтынын айтады. Ұн өнімдерін өндірудің маңыздылығы оның жоғары сапалы отандық тамақ өнімдерін өндіру көлемін едәуір ұлғайту арқылы елдің азық-түлік қауіпсіздігін қалыптастыру үрдістеріне қосқан үлесі арқылы анықталады. Автор атап өткендей, Қазақстанда астық өңдеуді дамыту бойынша Жол картасы әзірленеді. "BioOperations" ЖШС еншілес кәсіпорнының қызметі (Тайынша қ., Солтүстік Қазақстан облысы) биоэтанол, бидай дәнінің маңызы, крахмал, ұн және мал азығын шығаруға бағытталған. "Аруана-2010" ЖШС қызметінің негізгі бағыты – ұн өндіру (Бидай, Нан пісіру), онымен сауда және нан өнімдерін өндіру кәсіпорындарын қамтамасыз ету. "ПАТША" сауда маркасының ұны Қазақстанның экологиялық таза алқаптарында өсірілген протеині Жоғары, сапасы жоғары астықтан өндіріледі.

Автор туралы

Л. М. Есахметова
Алматы технологиялық университет
Қазақстан

 Есахметова Ляйля Муратбековна; PhD докторанты

Алматы қ., 050012 Толе кошесi 100 



Әдебиет тізімі

1. Ушачев, И.Г. Научные проблемы импортозамещения и форми-рования экспортного потенциала продукции агропромышленного комплекса России. / И.Г. Ушачев // АПК: экономика, управление. - 2016. -№1. - С.4-22.

2. Алтухов, А.И. Проблемы развития АПК страны и необходимость их ускоренного решения/ А.И. Алтухов //Экономика сельского хозяйства России.-2018.-№ 4. - С. 2-14.

3. Каренов, Р.С. Состояние и приоритеты перехода агропромышленного комплекса страны на новый качественный уровень устойчивого развития/ Р.С Каренов, Б.Г. Нурпеисов, А.Б. Токсамбаева // Вестник КарГУ. Серия Экономика. - 2019.- № 2.- С. 172 – 182.

4. Мизанбекова, С.К. Инновационные ре-шения в управлении качеством продукции му-комольных предприятий / С.К. Мизанбекова, И.П. Богомолова, Н.М. Шатохина // Техника и технология пищевых производств.- 2018.- №3. – С. 372 – 383.

5. Бабин, В. Бережливое производство как внутренний фактор устойчивого развития аграрного экспорта/В.Бабин, Ю.Бабина //АПК: экономика, управление.- 2020.-№1.- С.16-27.

6. Марков, А.К. Повышение экспортного потенциала компаний агропромышленного комплекса путем цифровой трансформации сферы возобновляемых источников энергии на основе цифровой платформы / А.К. Марков, Е.Е. Можаев // Фундаментальные исследования. - 2020. - № 7.- С. 54-58.

7. Мизанбекова, С.К. Стратегический вектор развития мукомольно-крупяной промышленности Казахстана/С.К., Мизанбекова, Г.К. Нурманбекова //Вестник КарГУ. Серия Экономика.-2019. -№ 1.- С. 121 – 129.

8. Kozhakhmetova, G.A. Food security as a priority of agricultural policy / G.A.Kozhakhmetova, O.V.Lashkareva, Т.А.Taipov // Problems of AgriMarket.-2018.- № 2.-PP.43-50.

9. Аймурзина, Б.Т. Пищевая промышленность Республики Казахстан: современное состояние и проблемы /Б.Т. Аймурзина, М.Ж. Каменова, Р. Шокан, А.Д. Бердимурат//Проблемы агрорынка. - 2018. - № 2.- С.132 -138.

10. Михнев, М.С. Китай и Казахстан: сотрудничество на Великом Шелковом пути/ М.С Михнев//Международный журнал прикладных и фундаментальных исследований. – 2016. – № 1.-Ч.1.- С. 96-97.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Есахметова Л.М. Астықты қайта өңдеу өнімдерінің экспортын ұлғайту. Аграрлық нарық проблемалары. 2021;(1):172-177. https://doi.org/10.46666/2021-1-2708-9991.21

For citation:


Yesakhmetova L. Increase in exports of grain processing products. Problems of AgriMarket. 2021;(1):172-177. https://doi.org/10.46666/2021-1-2708-9991.21

Қараулар: 325


ISSN 1817-728X (Print)
ISSN 2708-9991 (Online)