СҮТ ӨНІМІНІҢ БӘСЕКЕГЕ ҚАБІЛЕТТІЛІГІ МЕН САПАСЫН АРТТЫРУ ЖОЛДАРЫ
Аннотация
Сүт өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігі мен сапасын арттыру жолдары қарасты-рылған. Қазіргі әлемдік нарықтың қатал талаптары және отандық өнім өндіретін мекеме-өндірушілердің бәсекелік жағдайлары зерттеу тақырыбының маңызды екенін көрсетеді. Ав-торлар халықаралық бәсеке жағдайында жоғары сапалы өнімнің халықаралық нарығына шығу үшін бұл мекемелерді білікті мамандармен толықтырып, сапаның халықаралық стан-дарттарын орындау қажеттігін айтады. Бұл жұмыстың басты мақсаты - сүт өнімдерінің са-пасын және қауіпсіздігін зерттеу, оның бәсекеге қабілеттілігін анықтау. Мақалада сүт өнім-дері бойынша статистикалық деректер (сыртқы сауда айналымындағы көлем, динамикасы, импорттаушы және экспорттаушы мемлекеттер, сатып алушының талабы бойынша өндіруші мемлекеттің сауда құрылымы) келтірілген. Сүт өнімдерінің сапасын арттырып, оның бәсекеге қабілеттілігін көтеру үшін шаралар ұсынылған. Басты назар өңдеуді үнемі жаңартып, жұмысын арттырып отыруға, өндіріске жаңа технологиялық үрдістерді енгізуге, маркетинг пен баға саясаты жүйесін жетілдіру қажеттігіне аударылған.
Кілт сөздер
сүт өнімдері,
сапа,
бәсекеге қабілеттілік,
ынталандыру,
басқару,
медициналық қызметкер,
маркетинг,
баға саясаты.,
качество,
конкурентоспособность,
мотивация,
стимулирование,
управление,
медицинский персонал,
маркетинг,
ценовая политика,
dairy products,
quality,
competitiveness,
motivation,
stimulation,
management,
medical personnel,
marketing,
pricing policy,
молочная продукция
Әдебиет тізімі
1. «Қазақстан Республикасының агро-өнеркәсіп кешенін дамыту жөніндегі 2013-2020 жылдарға арналған бағдарламасы» (Агробизнес-2020 ) [Электрондық ресурс].- 2013. - URL: http://mgov.kz/wp-content/uploads/2014/ 08/programmaporazvitiu01032013ru.doc (дата обращения: 27.09.2013).
2. Салимова Т.А. Сапаны басқару.- М.: Баспасы. Омела-Л., 2010.-416 б.
3. Қазақстан Республикасының Ұлттық экономика министрлігінің статистика комитеті / http://www.stat.gov.kz
4. Шадрин А.Д. Сапа менеджменті. - М.: Баспасы. НТК Трек.- 2014. - 359 б.
5. «Жаңаөзен сүт зауыты» ЖШС даму стратегиясынын жобасы, Жанаозен қаласы Мангистау обласы 2015 ж.
Дәйектеу үшін:
Карбетова З.,
Курманкулова Н.,
Карбетова Ш.
СҮТ ӨНІМІНІҢ БӘСЕКЕГЕ ҚАБІЛЕТТІЛІГІ МЕН САПАСЫН АРТТЫРУ ЖОЛДАРЫ. Аграрлық нарық проблемалары. 2017;(4):133-138.
Қараулар: 118