СҮТ ӨНІМІНІҢ БӘСЕКЕГЕ ҚАБІЛЕТТІЛІГІ МЕН САПАСЫН АРТТЫРУ ЖОЛДАРЫ
Abstract
The ways of increasing the competitiveness and quality of dairy products have been considered. Strict requirements of current world market and competitive conditions of domestic products of manufacturing enterprises confirm the relevance of the research topic. Authors state that in terms of international competition, for entering the international market of high-quality products, these enterprises must be provided with qualified personnel and meet the requirements of the international quality standard. The main goal of this work is to study the quality and safety of dairy products, and determine its competitiveness. The article presents statistical data on dairy products (volume, dynamics in foreign trade turnover, importing and exporters countries, trade structure of the country- producer at the request of the buyer). Measures on improvement of the dairy products quality and increase of its competitiveness have been presented. The main focus is on constant updating and qualitative improvement of processing, introduction of new production processes, the need to improve marketing system and pricing policy.
Keywords
сүт өнімдері,
сапа,
бәсекеге қабілеттілік,
ынталандыру,
басқару,
медициналық қызметкер,
маркетинг,
баға саясаты.,
качество,
конкурентоспособность,
мотивация,
стимулирование,
управление,
медицинский персонал,
маркетинг,
ценовая политика,
dairy products,
quality,
competitiveness,
motivation,
stimulation,
management,
medical personnel,
marketing,
pricing policy,
молочная продукция
About the Authors
З. Карбетова
Қазақ технология және бизнес университеті
Kazakhstan
Н. Курманкулова
Қазақ технология және бизнес университеті
Kazakhstan
Ш. Карбетова
Каспий университеті
Kazakhstan
References
1. «Қазақстан Республикасының агро-өнеркәсіп кешенін дамыту жөніндегі 2013-2020 жылдарға арналған бағдарламасы» (Агробизнес-2020 ) [Электрондық ресурс].- 2013. - URL: http://mgov.kz/wp-content/uploads/2014/ 08/programmaporazvitiu01032013ru.doc (дата обращения: 27.09.2013).
2. Салимова Т.А. Сапаны басқару.- М.: Баспасы. Омела-Л., 2010.-416 б.
3. Қазақстан Республикасының Ұлттық экономика министрлігінің статистика комитеті / http://www.stat.gov.kz
4. Шадрин А.Д. Сапа менеджменті. - М.: Баспасы. НТК Трек.- 2014. - 359 б.
5. «Жаңаөзен сүт зауыты» ЖШС даму стратегиясынын жобасы, Жанаозен қаласы Мангистау обласы 2015 ж.
For citations:
,
,
. Problems of AgriMarket. 2017;(4):133-138.
(In Russ.)
Views: 116