Preview

АТЫРАУ ОБЛЫСЫНЫҢ ШӨЛ АЙМАҚТАРЫ ЖАҒДАЙЫНДА ЭКОЛОГИЯЛЫҚ ТАЗА ҚОЙ МЕН ҚОЗЫ ЕТІН ӨНДІРУДІҢ ТИІМДІЛІГІ

Толық мәтін:

Аннотация

Авторлар қой етінің, әсіресе, қозы етінің өндірісін жоғарылату, сапасын жақсарту-дың маңызды резерві - қой шаруашылығында өнеркәсіптік шағылыстыру әдістерін енгізу және өнеркәсіптік шағылыстырудың тиімді түрлерін жүргізу нәтижесінде будан қозылардың өсімталдығын жоғарылату болып табылатынын алға тартады. Осыған байланысты өнімділігі төмен, қазақтың қылшық жүнді құйрықты саулықтарын етті, етті-майлы және басқа да қошқар тұқымдарымен шағылыстырудың ең жақсы деген нұсқаларын анықтау қажет. Соның арқасында таза тұқымды және буданды қозылардың өсуі, жайылым бары-сындағы ет жинауы және азықтандыру үрдісіндегі оларды етке даярлаудың тиімді техноло-гиясын жасау қажет. Қылшық жүнді қойларды етті, етті-майлы қошқар тұқымдарымен қара-пайым өнеркәсіптік шағылыстыру арқылы алынған қозыларын етті бағытта дайындаудың тиімді технологиясын жасау және енгізудің етті қойлар өнімділігін арттыруда және қой еті мен қозы етінің жоғары сапалы өндірісін жоғарылату ісінде, халықты жоғары сапалы ет және ет өнімдерімен қамтамасыз етуде маңызы зор. Еттілігі бойынша және тез жетілетін мал тұқымынан өнеркәсіптік түрде будандастырылған төлдерді өсіру және жайылымда семіртудің тәжірибелік маңыздылығы сол, ол жасақталған технологиясы экологиялық таза қой төлі мен қой өндірісін арттырады.

Авторлар туралы

М. Ж. Дюсегалиев
Оңтүстік-Батыс мал және өсімдік шаруашылығы ғылыми зерттеу институты, Атырау филиалы
Қазақстан


Р. К. Сабирова
Х.Досмұхамедов атындағы Атырау мемлекеттік университеті
Қазақстан


А. Д. Мукашева
Х.Досмұхамедов атындағы Атырау мемлекеттік университеті
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Омбаев А.М. Современные тенденции развития аграрной науки казахстана в области животноводства//Известия НАН РК.-2013.-№ 6.-С.3-9. S.3-9.

2. Никитина Г.А. Проблемы и пути обеспечения продовольственной независимости Республики Казахстан // Проблемы агрорынка. -2016.- №1.- С.15-22. №1.- S.15-22.

3. Методические рекомендации по изучению состава и питательности кормов СССР / / Под ред. Томмэ М.Ф.- М.: ВИЖ, 1975.- 43 с.

4. Зарпуллаев Ш.Н. Интенсивная технология производства молочной ягнятины // Вестник с.-х. науки Казахстана. - Алматы.- 1996. - № 11. - С. 22-24. S. 22-24.

5. Жангирова Р.Н. Проблемы устойчивого развития аграрной сферы Казахстана// Проблемы агрорынка.-2015.-№4.-С.59-64.

6. Селионова М.И. Эффективное научное обеспечение производства продукции отечественного овцеводства и козоводства - достойный ответ на глобальные вызовы современности // Овцы, козы, шерстяное дело.- 2015. -№1.- С.2-5.

7. Молдашев А.Б., Никитина Г.А. Проблемы формирования экспортных ресурсов мясного животноводства в Казахстане //Проблемы агрорынка. - 2016.-№3.-С.7-15.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Дюсегалиев М.Ж., Сабирова Р.К., Мукашева А.Д. АТЫРАУ ОБЛЫСЫНЫҢ ШӨЛ АЙМАҚТАРЫ ЖАҒДАЙЫНДА ЭКОЛОГИЯЛЫҚ ТАЗА ҚОЙ МЕН ҚОЗЫ ЕТІН ӨНДІРУДІҢ ТИІМДІЛІГІ. Аграрлық нарық проблемалары. 2017;(4):118-124.

Қараулар: 86


ISSN 1817-728X (Print)
ISSN 2708-9991 (Online)