Preview

ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ТАҒАМ ӨНЕРКӘСІБІ: ҚАЗІРГІ ЖАҒДАЙЫ ЖӘНЕ МӘСЕЛЕЛЕРІ

Толық мәтін:

Аннотация

Мемлекет қабылдаған шаралар азық-түлік өнеркәсібінің тиімділігі мен бәсекеге қабілеттілігін арттыруға ықпал ететін, ішкі нарықта шетелдік өнімдердің көлемін азайтуға, азық-түлік қауіпсіздігін арттыруға және қазақстандық өнімдерге сыртқы нарыққа шығуды кеңейтуге бағытталған. Отандық тағам өнеркәсібін дамыту, оны экономиканың жоғары тиімді және жоғары табысты секторына айналдыру халықтың тұрмыс деңгейін көтеру үшін өте маңызды. Мақалада интеграциялық үрдістерді кеңейту контекстінде елдің тағам өнеркәсібінің даму проблемаларына қатысты авторлардың теориялық және практикалық зерттеулерінің нәтижелері келтірілген. Соңғы жылдардағы жалпы ішкі өнімнің деректері, шаруашылық қызметтің түрлері бойынша тамақ өнімдерін өндірудің негізгі көрсеткіштері, сүт және майдың отандық өндірушілерінің өндіріс көлемі келтірілген. Қазақстанның азық-түлік өнеркәсібінің дамуы елдегі халық санының артуы, жоғары сапалы және әртүрлі азық-түлік өнімдерін тұтынуды арттыру жағдайында өзекті болып табылатыны белгіленген. Өндірілетін өнімнің бәсекеге қабіеттілігін арттыру мақсатында тағам кәсіпорындарының тәжірибесіне өндірістің, менеджмент және маркетинг құралдарының тиімділігін арттырудың кластерлік қағидаларын енгізу қажет. SWOT-талдауды қолдану кластерлердің тиімді жұмысына және жоғары сапалы өнім өндірісіне кедергі келтіретін негізгі мәселелерді анықтауға көмектеседі.

Авторлар туралы

Б. Т. Аймурзина
Қазақ экономика, қаржы және халықаралық сауда университеті
Қазақстан


М. Ж. Каменова
Қазақ экономика, қаржы және халықаралық сауда университеті
Қазақстан


Р. . Шоқан
Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті
Қазақстан


А. Д. Бердимурат
Қазақ ұлттық аграрлық университеті
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Официальный сайт Комитета статистики Министерства национальной экономики Республики Казахстан [Электронный ресурс].- 2015.-URL: http: // www.stat.kz. (дата обращения: 30.09.2017).

2. «ҚазАгро» ҰБХ АҚ-ның жылдық есебі [Электрондық ресурс].-2016.- URL: http://www. kazagro.kz/ (айналым мерзімі: 25.03.2018).

3. Апсалямов Н. Факторы обеспечения продовольственной безопасности // Вестник КазЭУ. Серия «Экономика».-2005.-№1.-С.45-52.

4. Тултабаева Т.Ч. Состояние и перспективы развития производства национальных кисломолочных продуктов: аналитический обзор. - Алматы: КазгосИНТИ, 2004.-80 с.

5. Гиззатова А.И. Формирование спроса и предложения на агропродовольственном рынке Республики Казахстан // Проблемы агрорынка.- 2017.- №1.- С.79-86.

6. Шуленбаева Ф.А. Модернизация сельскохозяйственного производства в условиях глобализации. Вестник КазУЭФМТ. - 2013. - №2. - С. 23-28

7. New tendencies in agricultural cooperatives in Kazakhstan / A. Ismailova, A.Balkibayeva, Z.P.Aidynov, D.Aikupesheva, D.Zhenishan // Вестник науки Казахского агротехнического университета им. С. Сейфуллина (междисциплинарный). - 2017. - № 1(92). - PP.152-158.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Аймурзина Б.Т., Каменова М.Ж., Шоқан Р., Бердимурат А.Д. ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ТАҒАМ ӨНЕРКӘСІБІ: ҚАЗІРГІ ЖАҒДАЙЫ ЖӘНЕ МӘСЕЛЕЛЕРІ. Аграрлық нарық проблемалары. 2018;(2):132-138.

Қараулар: 243


ISSN 1817-728X (Print)
ISSN 2708-9991 (Online)