ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ТАҒАМ ӨНЕРКӘСІБІ: ҚАЗІРГІ ЖАҒДАЙЫ ЖӘНЕ МӘСЕЛЕЛЕРІ
Abstract
Measures taken by the government are aimed to increase the efficiency and competitiveness of the food industry, reduce the volume of foreign products on domestic market, increase food security and expand access of Kazakhstani products to foreign markets. The development of the domestic food industry, its transformation into a highly efficient and highly profitable sector of the economy are of great importance for increasing the living standard of the population. The article presents the results of theoretical and practical research of the authors concerning the problems of the development of the country's food industry in the context of expanding integration processes. The data on gross domestic product for recent years, the main indicators of food production by types of economic activity, the volume of production of domestic producers of milk and butter are presented. It is noted that the development of the food industry in Kazakhstan is relevant in the face of population growth of the country, increasing consumption of higher quality and diverse food products. In order to increase the competitiveness of products in the food enterprises, it is necessary to introduce cluster principles for increasing production efficiency, management and marketing tools. The use of SWOT analysis helps to identify the main problems that hinder the effective operation of clusters and production of high-quality products.
Keywords
ауыл шаруашылығы,
тағам өнеркәсібі,
жалпы ішкі өнім,
өнеркәсіптік өндіріс,
ұлттық шоттар,
азық-түлік өнімдері,
сүт,
сары май,
пищевая промышленность,
валовой внутренний продукт,
промышленное производство,
национальные счета,
пищевые продукты,
молоко,
сливочное масло,
agriculture,
food industry,
gross domestic product,
industrial production,
national ac- counts,
food products,
milk,
butter,
сельское хозяйство
About the Authors
Б. Аймурзина
Қазақ экономика, қаржы және халықаралық сауда университеті
Kazakhstan
М. Каменова
Қазақ экономика, қаржы және халықаралық сауда университеті
Kazakhstan
Р. Шоқан
Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті
Kazakhstan
А. Бердимурат
Қазақ ұлттық аграрлық университеті
Kazakhstan
References
1. Официальный сайт Комитета статистики Министерства национальной экономики Республики Казахстан [Электронный ресурс].- 2015.-URL: http: // www.stat.kz. (дата обращения: 30.09.2017).
2. «ҚазАгро» ҰБХ АҚ-ның жылдық есебі [Электрондық ресурс].-2016.- URL: http://www. kazagro.kz/ (айналым мерзімі: 25.03.2018).
3. Апсалямов Н. Факторы обеспечения продовольственной безопасности // Вестник КазЭУ. Серия «Экономика».-2005.-№1.-С.45-52.
4. Тултабаева Т.Ч. Состояние и перспективы развития производства национальных кисломолочных продуктов: аналитический обзор. - Алматы: КазгосИНТИ, 2004.-80 с.
5. Гиззатова А.И. Формирование спроса и предложения на агропродовольственном рынке Республики Казахстан // Проблемы агрорынка.- 2017.- №1.- С.79-86.
6. Шуленбаева Ф.А. Модернизация сельскохозяйственного производства в условиях глобализации. Вестник КазУЭФМТ. - 2013. - №2. - С. 23-28
7. New tendencies in agricultural cooperatives in Kazakhstan / A. Ismailova, A.Balkibayeva, Z.P.Aidynov, D.Aikupesheva, D.Zhenishan // Вестник науки Казахского агротехнического университета им. С. Сейфуллина (междисциплинарный). - 2017. - № 1(92). - PP.152-158.
For citations:
,
,
,
. Problems of AgriMarket. 2018;(2):132-138.
(In Russ.)
Views: 242